Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 25 g migdałów, ze skórką
- 125 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 20 g mleka
-
20
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 40 g cukru wanilinowego - 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g wody
-
30
g skrobi ziemniaczanej
lub 30 g skrobi kukurydzianej -
500
g wiśni, świeżych, bez pestek
lub 500 g wiśni, mrożonych, bez pestek, rozmrożonych - cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1060.7 kJ / 253.3 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 36.5 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 106.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z ricottą i rabarbarem
1h 45min
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
3 Std.
Tarta z marmoladą pigwową
50min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 Min
Paj (pie) z jeżynami
1h 35 min
Ciasto kruche wytrawne
5 Min
Keks
2 Std. 30 Min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 Std. 15 Min
Ciasto z kruszonką
3 Std. 20 Min
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1h 45min
Tarta cytrynowa z bezą
2 Std. 30 Min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10min