Wersje kompatybilne
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 170 g mleka, w temp. pokojowej
-
10
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 15 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
Farsz
- 2 ząbki czosnku
- 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 25 g oleju rzepakowego (patrz wariant)
- 350 g mięsa drobiowego, ugotowanego, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
- 15 g sosu sojowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
Formowanie i gotowanie
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 400 g wody
- szczypiorek, świeży, posiekany, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 761.4 kJ / 182 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 19.3 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 187.4 mg
Alternatywne przepisy
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 25 min
Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin
1h 30min
Kurczak generała Tso
40min
Pierogi z mięsem
1h
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50min
Precle nadziewane serem, salami i jalapeño
2h 15min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 godz. 40 min
Bułeczki bao z szarpanym indykiem
2h 20min
Kibiny litewskie
25 min
Pierożki bánh bao z wieprzowiną i jajkiem przepiórczym
2h 55 min
Jiaozi z wołowiną i porem
1h 30min
Drożdżowe kluski z gotowanym mięsem
1h 30min