![Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/e19388b9-1d0e-4878-97bd-7648375d9754/Derivates/99fed2b6-3e70-4f2f-968b-625886fadc7f.jpg)
Wersje kompatybilne
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 170 g mleka, w temp. pokojowej
-
10
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 15 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
Farsz
- 2 ząbki czosnku
- 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 25 g oleju rzepakowego (patrz wariant)
- 350 g mięsa drobiowego, ugotowanego, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
- 15 g sosu sojowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
Formowanie i gotowanie
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 400 g wody
- szczypiorek, świeży, posiekany, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 761.4 kJ / 182 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 19.3 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 187.4 mg
Alternatywne przepisy
Pierożki bánh bao z wieprzowiną i jajkiem przepiórczym
2h 55min
Chińskie bułeczki na parze z wieprzowiną (Baozi)
2h 10min
Precle nadziewane serem, salami i jalapeño
2 godz. 15 min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 Std. 40 Min
Kibiny litewskie
25min
Drożdżowe kluski z gotowanym mięsem
1h 30min
Jiaozi z wołowiną i porem
1h 30min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin
1h 30min
Placki gozleme ze szpinakiem
1u. 15min
Bajgle z makiem
1u. 25min
Hot dogi kibica
1h 50min