Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła
- 500 g mleka
- 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 527.7 kJ / 126 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 139.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos holenderski – 500 ml
15p
Sos béarnaise
20min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15p
Sos serowy roquefort
20min
Sos berneński
15p
Sos serowy Mornay
10p
Sos holenderski – 250 ml
15p
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10p
Beszamel – 1100 ml
15p
Rozdrabnianie parmezanu
5min
Szybki sos beszamelowy
10p
Sos beszamelowy
15p