Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

4.6 1.4K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Kruche ciasto
  • 70 g cukru
  • 20 - 30 g migdałów, w płatkach
  • 140 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
Krem cytrynowy
  • 130 g cukru
  • 10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
Beza
  • 200 g cukru
  • 5 białek
  • 1 szczypta soli

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 8.8 g
Kalorie 2549.8 kJ / 609 kcal
Tłuszcz 31.3 g
Błonnik 1.5 g
Węglowodany 74.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...