Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 130 g wody
- 20 g oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
Farsz
- 250 g wołowiny, np. antrykot, rostbef, bez białych błonek, lekko zmrożonej, pokrojonej na 3-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 75 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania kołdunów
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 - 3 łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do osolenia wody
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 139.8 kJ / 33.4 kcal
- Białko
- 1.7 g
- Węglowodany
- 4.8 g
- Tłuszcz
- 0.8 g
- Błonnik
- 0.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czebureki
2 godz. 35 min
Makaron domowy z krewetkami i czerwonym pesto
1h
Pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
2h
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 Std. 40 Min
Pielmieni
1 Std. 10 Min
Kopytka
40min
Bułeczki z wieprzowiną (Nikuman)
2h
Polędwiczki w cieście drożdżowym
1 Std. 10 Min
Kiszka ziemniaczana
4h 20min
Pierogi z mięsem
1h
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1h 35min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 Std. 40 Min