Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 130 g wody
- 20 g oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
Farsz
- 250 g wołowiny, np. antrykot, rostbef, bez białych błonek, lekko zmrożonej, pokrojonej na 3-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 75 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania kołdunów
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 - 3 łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do osolenia wody
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 139.8 kJ / 33.4 kcal
- Białko
- 1.7 g
- Węglowodany
- 4.8 g
- Tłuszcz
- 0.8 g
- Błonnik
- 0.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet babci Uli
8h 50 min
Kopytka
40 min
Pyzy z mięsem
1 Std. 20 Min
Pierogi z grzybami i karpiem
2 Std. 35 Min
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
2 godz. 5 min
Pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
2h
Tajskie kotleciki rybne z sosem chili
1 godz. 40 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1hod. 35min
Kartacze z mięsem
1 godz.
Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin
1h 30min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 Std. 40 Min