
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 25 g kaszy manny
- 600 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
- 100 - 150 g cebuli, podsmażonej
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
Ciasto
- 250 g wody, ciepłej, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- sól, ilość do gotowania pierogów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2349 kJ / 562 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 97 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 324 mg
Alternatywne przepisy
Krokiety z kiszoną kapustą i ciecierzycą
1h 45min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 Std.
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 godz. 35 min
Pierogi z mięsem
1 Std.
Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz
1h 45min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1h 15min
Krokiety z grzybami i kapustą
2 Std. 10 Min
Kluski śląskie
30min
Pączki
1h 20min
Karpatka
5óra
Makaron jajeczny
1 Std.