Wersje kompatybilne
Black sticky rice with taro and blue matcha ice cream (Luke Nguyen)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Blue matcha ice cream
- 1 tbsp blue matcha powder (see Tips)
- 3 tbsp hot water
- 3 egg yolks
- 80 g sugar
- 250 g pouring (whipping) cream
Sweetened coconut cream
- 250 g coconut cream
- 1 tsp potato starch
- 1 tbsp caster sugar
Black sticky rice with taro
- 250 g black glutinous rice (see Tips)
- 900 g cold water, plus extra for soaking
- 1500 g boiling water
- 2 tsp salt
- 200 g taro, peeled and cut into cubes (1 cm - see Tips)
- 250 g coconut cream
- 145 g caster sugar
- 1 tbsp sesame seeds, toasted, for garnishing
- 40 g coconut flakes, toasted, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 4713.6 kJ / 1122.3 kcal
- Białko
- 12.5 g
- Węglowodany
- 124.1 g
- Tłuszcz
- 65 g
- Tłuszcz nasycony
- 44.8 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 1160.2 mg
Alternatywne przepisy
Nam Jim
10 Min
Teochew rice porridge with sweet potato
30 min
He tao zhi ma hu (sweet walnut sesame soup)
35min
XO sauce
1h 50 min
Wakame gomasio
20 min
Avocado sorbet (palate cleanser)
10 Min
Hua sheng ma shu (peanut mochi)
30 min
Soy milk and Mantou buns
6 Std.
Chinese greens with XO sauce
1h 50 min
Mixed mushroom congee with pickled eggs
24h 40 min
Chawan mushi (Japanese savoury egg custard)
35min
Mantou buns
1 godz. 30 min