
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 700 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 6 łyżek mleka
- 4 łyżki miodu
Wierzch
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g orzechów włoskich, łuskanych
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Masa budyniowa
- 750 g mleka
- 40 g mąki pszennej
- 45 g skrobi ziemniaczanej
- 40 - 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 żółtka
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400-450 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1908 kJ / 455 kcal
- Białko
- 7.9 g
- Węglowodany
- 48.8 g
- Tłuszcz
- 26.3 g
- Błonnik
- 1.8 g