
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 700 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 6 łyżek mleka
- 50 g miodu, płynnego
- 50 g miodu
- mąka pszenna, do oprószenia
Wierzch
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g orzechów włoskich, łuskanych
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Masa budyniowa
- 750 g mleka, w temp. pokojowej
- 70 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 żółtka
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 510 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2378.3 kJ / 568.4 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 68.6 g
- Tłuszcz
- 29.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 233.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kopiec kreta
3 godz. 20 min
Sernik królewski
4hod. 35min
Sernik rosa
1u. 30min
Malinowa chmurka
12 godz. 5 min
Ciasto leśny mech
3 godz. 20 min
Karpatka
5h
Ciasto Rafaello
8hod. 30min
Królewiec
9 godz. 45 min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Ciasto pleśniak
3h 15min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4u.
Ciasto wielkanocna krówka
6 Std. 30 Min