
Wersje kompatybilne
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia folii i do podania
- 4 jajka rozm. M, w temp. pokojowej
- 150 g zielonych szparagów bez twardych końcówek (dł. maks. 14 cm)
- 1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 132 kcal / 550 kJ
- Białko
- 7 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 2 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Sód
- 81 mg