Wersje kompatybilne
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia folii i do podania
- 4 jajka, rozm. M, w temp. pokojowej
- 150 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek (dł. maks. 14 cm)
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - sól, do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 550 kJ / 132 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 2 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 81 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zielone szparagi z łososiem i jajkami w koszulkach
45 Min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 Min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone
1 Std.
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 Std.
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55min
Szparagi z soczewicą i salsą verde
45 Min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1h 35min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1小时 20 分钟
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Sos holenderski – 250 ml
15min
Sałatka szpinakowa z łososiem i jajkiem w koszulce
30 Min