Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g Milch
- 30 g Zucker
- 30 g Butter
- ½ Würfel frische Hefe (20 g), zerbröckelt
- 300 g Weissmehl
- ¼ TL Salz
Füllung
- 120 g Haselnüsse
- 1 Apfel (160 g, z. B. Boskoop), in Stücken (4 cm)
- 50 g Rohzucker
- 1 Bio-Zitrone, nur abgeriebene Schale
- 30 g Zitronensaft
- ½ TL Zimt
- 80 g Vollrahm
- 50 g Crème fraîche
-
50
g Cranberries, getrocknet, gesüsst
lub 40 g Rosinen
Formen
- etwas Weissmehl zum Auswallen
- etwas Puderzucker für die Dekoration
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 1306 kJ / 312.1 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 36.8 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
Alternatywne przepisy
Schweizer Linzertorte
1 Std. 30 Min
Aargauer Rüeblitorte
2h
Schenkeli
1h 35min
Knöpfli
50 Min
Linzer Torte
1 Std.
Nussgipfel
1h 40min
Schlorzifladen (Dörrbirnen-Tarte)
1h 35min
Spitzbueben
1h 40min
Herbstlicher Tirolercake
1 Std. 20 Min
Dampfnudeln mit Kirschen
1h 50min
Aprikosenwähe
1 Std. 10 Min
Berner Zopf
1 Std. 45 Min