Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
TM6 TM5

Moskole z podhalańskim sosem grzybowym

4.6 (19 ocen)

Składniki

Moskole

  • 50 g świeżego sera owczego (bundzu), pokrojonego na kawałki
    lub 50 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni, blatu i deski

Sos podhalańskie runo

  • 50 g borowików, suszonych
    lub 50 g grzybów, suszonych
  • 500 g wody
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 150 g rydzów, świeżych, pokrojonych na kawałki
    lub 150 g rydzów, mrożonych, odsączonych z nadmiaru wody
  • 100 g kurek, świeżych, pokrojonych na kawałki
    lub 100 g kurek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, odsączonych z nadmiaru wody
  • 50 g cytrynówki
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka tymianku, świeżego, tylko liście
    lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2585.9 kJ / 617.6 kcal
Białko
21.8 g
Węglowodany
95.8 g
Tłuszcz
15.2 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Błonnik
9 g
Sód
1447.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy