
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Moskole
-
50
g świeżego sera owczego (bundzu), pokrojonego na kawałki
lub 50 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki - 500 g wody
- 600 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni, blatu i deski
Sos podhalańskie runo
-
50
g borowików, suszonych
lub 50 g grzybów, suszonych - 500 g wody
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oleju
-
150
g rydzów, świeżych, pokrojonych na kawałki
lub 150 g rydzów, mrożonych, odsączonych z nadmiaru wody -
100
g kurek, świeżych, pokrojonych na kawałki
lub 100 g kurek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, odsączonych z nadmiaru wody - 50 g cytrynówki
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej - 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1
łyżeczka tymianku, świeżego, tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - 1 szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2585.9 kJ / 617.6 kcal
- Białko
- 21.8 g
- Węglowodany
- 95.8 g
- Tłuszcz
- 15.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 1447.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Masło ziołowe
15 min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 godz. 50 min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 godz. 35 min
Zupa grzybowa z białą fasolą
35 min
Krem z kalafiora z czarną soczewicą
1 godz. 50 min
Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
2 godz. 10 min
Pierogi z bryndzą i szpinakiem
14 godz.
Empanadas z topinamburem i serem cheddar
1 godz. 30 min
Sos pieczeniowy
55 min
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45 min
Wytrawny sos zabaglione z czosnkiem niedźwiedzim
10 min