Deser budyniowy z gruszkami i szafranem
TM6 TM5

Deser budyniowy z gruszkami i szafranem

4.6 (175 ocen)

Składniki

Spód z herbatników

  • 100 g herbatników np. maślanych
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 szczypta soli

Gruszki z szafranem

  • 300 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g wody
    lub 100 g białego wina
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 2 - 3 szczypty szafranu
  • 1 - 2 łyżeczki brązowego cukru

Krem

  • 250 g mleka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g)
  • 300 g śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1171.8 kJ / 279.9 kcal
Białko
3.4 g
Węglowodany
33.5 g
Tłuszcz
14 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
1 g
Sód
164.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy