Deser budyniowy z gruszkami i szafranem

Deser budyniowy z gruszkami i szafranem

4.6 207 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Spód z herbatników
  • herbatników np. maślanych
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżeczka
  • soli
    1 szczypta
Gruszki z szafranem
  • gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    300 g
  • wody
    100 g
    100 g białego wina
  • kardamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • szafranu
    2 - 3 szczypty
  • brązowego cukru
    1 - 2 łyżeczki
Krem
  • mleka
    250 g
  • cukru
    80 g
  • budyniu waniliowego w proszku (40 g)
    1 opakowanie
  • śmietany, 18% tłuszczu
    300 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 279.9 kcal / 1171.8 kJ
Białko 3.4 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 33.5 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 164.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...