Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 230 g migdałów, ze skórką
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 300 g semoliny, drobnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 4 jajka, rozmiar L
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Syrop
- 140 g cukru
- 150 g wody
- 175 g miodu, płynnego
- 25 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
Podanie
- 50 g migdałów, w płatkach
- Wartości odżywcze
- na 1
- Kalorie
- 2226 kJ / 532 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 Std. 55 Min
Sernik makowy z jabłkami
7 godz. 40 min
Ciasto marchewkowe z mąką pszenną razową
2h 15min
Wytrawne orzechowe scones
30 min
Słodka focaccia z jabłkami
1h 45 min
Ciasto marchewkowo-bananowe
2sa 30 dk
Bezglutenowe placuszki bananowe
25 Min
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
3h 20min
Babka piaskowa sezamowa
1h
Sernik kokosowy z sosem karmelowym
3h 30min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2h
Przekładaniec cytrynowy
6h 30 min