Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny
TM5 TM6

Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny

3.0 (7 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 230 g migdałów, ze skórką
  • 250 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 300 g semoliny, drobnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka, rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Syrop

  • 140 g cukru
  • 150 g wody
  • 175 g miodu, płynnego
  • 25 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)

Podanie

  • 50 g migdałów, w płatkach

Wartości odżywcze
na 1
Kalorie
2226 kJ / 532 kcal
Białko
11 g
Węglowodany
42 g
Tłuszcz
35 g
Błonnik
4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy