
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 230 g migdałów, ze skórką
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 300 g semoliny, drobnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 4 jajka, rozmiar L
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Syrop
- 140 g cukru
- 150 g wody
- 175 g miodu, płynnego
- 25 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
Podanie
- 50 g migdałów, w płatkach
- Wartości odżywcze
- na 1
- Kalorie
- 2226 kJ / 532 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto migdałowe z Santiago
1 godz. 30 min
Japoński biszkopt miodowy (Kasutera)
1 godz. 50 min
Ciasto herbaciane
1 godz. 15 min
Babka piaskowa sezamowa
1 godz.
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 godz. 55 min
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1 godz. 40 min
Gulasz jagnięcy z ziemniakami i szafranem
2 godz.
Ciasto marchewkowo-bananowe
2 godz. 30 min
Ciasto czekoladowe z bananami i kokosem
1 godz.
Ciasteczka z żurawiną (bez alergenów)
40 min
Kukurydziany biszkopt z owocami
1 godz.
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2 godz.