Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny

Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny

3.0 7 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • migdałów, ze skórką
    230 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
    250 g
  • semoliny, drobnej
    300 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • soli
    1 szczypta
  • jajka, rozmiar L
    4
  • ekstraktu migdałowego, naturalnego
    1 łyżeczka
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    1 łyżeczka
Syrop
  • cukru
    140 g
  • wody
    150 g
  • miodu, płynnego
    175 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    25 g
  • wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
    1 ½ łyżeczki
Podanie
  • migdałów, w płatkach
    50 g

Wartości odżywcze na 1 kromka

Kalorie 532 kcal / 2226 kJ
Białko 11 g
Tłuszcz 35 g
Węglowodany 42 g
Błonnik 4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...