Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia formy
- migdały, w płatkach, do wysypania formy
- 250 - 300 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
- 3 jajka, rozm. L
- 350 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 30 g mąki pszennej
-
30
g skrobi kukurydzianej
lub 30 g skrobi ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- cukier puder, do oprószenia ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 568.2 kJ / 135.8 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 15.8 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 37.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bakaliowiec
2 Std. 50 Min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 Std. 10 Min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5h 40min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13h 25 min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2h 15min
Ciasto migdałowe z Santiago
1 Std. 30 Min
Ciasto jogurtowe z suszonymi śliwkami (bez cukru)
2h
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1 Std. 10 Min
Babka orzechowa
1 Std.
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1h 35 min
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1 Std. 10 Min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1h 45min