Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżka migdałów, w płatkach
- 1 czerwona pomarańcza, ze skórką, ekologiczna, pokrojona w 2-3 mm plastry
- 120 g cukru
- 140 g jogurtu greckiego
- 180 g miodu, płynnego
- 100 g oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 100 g kaszy kukurydzianej (polenty)
- 125 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1
- Kalorie
- 1431 kJ / 342 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto serowe (Tiropita)
1 Std. 10 Min
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
3h 20min
Migdałowo-miodowe ciasto z semoliny
1 Std.
Wytrawne orzechowe scones
30 Min
Ciasto ananasowe
55min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 Std. 15 Min
Ciasto czekoladowe z bananami i kokosem
1 Std.
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2 godz. 50 min
Ciasto z jabłkami
1h 20min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2 godz. 50 min
Francuski deser z truskawkami (millasson)
1h 15min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 godz. 45 min