Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto i ciastka
- 1 pomarańcza, ekologiczna
- 150 g wody
- 160 g masła, pokrojonego na kawałki
- 140 g cukru
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Krem pomarańczowy
- 240 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego (z 3 pomarańczy)
- 90 g masła, pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru pudru
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 4 jajka
Masa mascarpone
- 3 jajka
- 60 g cukru pudru
- 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1936.7 kJ / 462.6 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 40.5 g
- Tłuszcz
- 30.4 g
- Błonnik
- 0.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gruszki na parze, sos kardamonowo-czekoladowy
40 min
Trifle z truskawkami
1 Std. 20 Min
Deser budyniowy z gruszkami i szafranem
2 godz. 30 min
Mini desery cytrynowe z bezą szwajcarską
2 godz.
Deser kokosowo-ananasowy
4 Std. 25 Min
Mus czekoladowy z chili
3 Std. 10 Min
Pomarańczowe zabajone
15min
Truskawki (sous-vide) z musem z białą czekoladą (z osłoną noża miksującego)
2 godz.
Imbirowo-miodowe mini ciasta z mandarynką z Varomy
1 Std.
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1h 40min
Deser limonkowo-imbirowy
8h 30min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20min