Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 900 g kompotu owocowego (patrz wskazówka)
- 300 g pierniczków, bezglutenowych, wegańskich (patrz wskazówka)
- 100 g migdałów, w płatkach, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 50 g orzechów laskowych, blanszowanych
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 50 g rodzynek
- 50 - 70 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 50 g moreli suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
-
20 - 30
g syropu z agawy
lub 20 - 30 g syropu daktylowego - 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 200 g mleka kokosowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1828.2 kJ / 438.2 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 50.9 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
- Błonnik
- 6.8 g
Alternatywne przepisy
Modro kapusta
45 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 Std. 20 Min
Kartofelki marcepanowe
1h 15 min
Cynamonowe gwiazdki
55 min
Marcepanowe batoniki
2h 40min
Wigilijna zupa migdałowa
35 Min
Mleko marcepanowo-makowe
20 Min
Deser makowy
26h 45min
Makówki (Makiełki)
35 Min
Moczka
45 min
Migdały w polewie czekoladowo-kawowej
30 Min
Szpajza czekoladowo-cytrynowa
1h 10 min