Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 320 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g oleju
- 300 g cukru
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 140 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 3 jajka
- cukier puder, do oprószenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1491 kJ / 355 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 54.6 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto herbaciane
1 Std. 15 Min
Ciasto z serem ricotta
1 Std. 20 Min
Ciasto twarogowe z agrestem
50 Min
Ciasto z winogronami i oliwą z oliwek
1h 40 min
Ciasto makowe z jabłkami
3h 5 min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5 godz. 40 min
Ciasto ananasowe
55 Min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2h
Ciasto pomarańczowe z makiem
13h 25min
Odwracane ciasto z gruszkami
2h 15 min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1h 10min
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min