![Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/vimdb/276459.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 320 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g oleju
- 300 g cukru
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 140 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 3 jajka
- cukier puder, do oprószenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1491 kJ / 355 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 54.6 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 Std. 25 Min
Ciasto ananasowe
55min
Odwracane ciasto z gruszkami
2 Std. 15 Min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5h 40min
Brownie z gruszkami
1 Std. 15 Min
Ciasto z winogronami i oliwą z oliwek
1 Std. 40 Min
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1h 45min
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1h 10min
Ciasto bananowe z czekoladą
1 Std. 35 Min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1h 10min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1 Std. 20 Min