Urządzenia i Akcesoria
Kolorowy wieniec wielkanocny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
15 porcji
Składniki
Ciasto białe
-
2 łyżki oleju do natłuszczenia miski
-
50 g mleka
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
½ łyżeczki cukru
-
150 g mąki pszennej
-
1 żółtko
-
25 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pestek dyni
-
1 łyżeczka słonecznika łuskanego
Ciasto czerwone
-
2 łyżki oleju do natłuszczenia miski
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
50 g mleka
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
½ łyżeczki cukru
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
1 żółtko
-
200 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
Ciasto zielone
-
2 łyżki oleju do natłuszczenia miski
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
25 g masła
-
80 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych, dokładnie odciśniętych
-
50 g mleka
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
½ łyżeczki cukru
-
200 g mąki pszennej
-
1 żółtko
-
½ łyżeczki soli
-
1 białko roztrzepane, do posmarowania wieńca
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
5.7 g
Kalorie
884 kJ /
211 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
30.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Babka mięsna
1h 30min
Wielkanocny pasztet jajeczny
1h 5min
Marchewkowo-serowy dip
15min
Ziołowe bułeczki z pasztetem
1h 10min
Przekąska z oscypkiem
2h 20min
Rolada chlebowa z jarmużem i kiełbasą
2h 45min
Portugalskie zielone jajka
50min
Kolorowe kulki z kurczaka
1h 15min
Ciasteczka-jajeczka
3h
Zielony sos wielkanocny
1h 20min
Wytrawny wieniec z wędzonym łososiem
2h 20min
Rożki z ciasta chlebowego nadziewane sałatką
3h 10min