Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto białe
- 2 łyżki oleju, do natłuszczenia miski
- 50 g mleka
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 25 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
Ciasto czerwone
- 2 łyżki oleju, do natłuszczenia miski
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 50 g mleka
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 żółtko
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
Ciasto zielone
- 2 łyżki oleju, do natłuszczenia miski
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 25 g masła
- 80 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, dokładnie odciśniętych
- 50 g mleka
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 1 białko, roztrzepane, do posmarowania wieńca
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 884 kJ / 211 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 30.5 g
- Tłuszcz
- 8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Roladki z kurczaka z cebulą i suszonymi śliwkami
50min
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2hod. 30min
Polano bożonarodzeniowe
45min
Portugalskie zielone jajka
50min
Roladki z piersi indyka
2hod. 30min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1h 50min
Wielkanocny pasztet jajeczny
1h 5min
Roladki z ogórka
30min
Zielony sos wielkanocny
1h 20min
Rożki z ciasta chlebowego nadziewane sałatką
3h 10min
Ciasteczka-jajeczka
3h
Krakersy z pastą jajeczną i łososiem
55min