Kolorowy wieniec wielkanocny

Kolorowy wieniec wielkanocny

4.2 97 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
15 porcji

Składniki

Ciasto białe
  • oleju do natłuszczenia miski
    2 łyżki
  • mleka
    50 g
  • świeżych drożdży pokruszonych
    20 g
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • mąki pszennej
    150 g
  • żółtko
    1
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    25 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pestek dyni
    1 łyżeczka
  • słonecznika łuskanego
    1 łyżeczka
Ciasto czerwone
  • oleju do natłuszczenia miski
    2 łyżki
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • mleka
    50 g
  • świeżych drożdży pokruszonych
    20 g
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • koncentratu pomidorowego
    50 g
  • żółtko
    1
  • mąki pszennej
    200 g
  • soli
    ½ łyżeczki
Ciasto zielone
  • oleju do natłuszczenia miski
    2 łyżki
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • masła
    25 g
  • liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych, dokładnie odciśniętych
    80 g
  • mleka
    50 g
  • świeżych drożdży pokruszonych
    20 g
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • mąki pszennej
    200 g
  • żółtko
    1
  • soli
    ½ łyżeczki
  • białko roztrzepane, do posmarowania wieńca
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 211 kcal / 884 kJ
Białko 5.7 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 30.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...