Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek
TM5 TM6

Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek

4.0 (70 ocen)

Składniki

Sos z czarnych oliwek

  • 200 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 40 g natki pietruszki świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli morskiej

Zupa krem z roszponki i brokuły gotowane na parze

  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
    lub 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła, niesolonego
  • 600 g brokułów, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 600 g wody
  • 200 g roszponki
  • 80 g śmietany
  • 1 szczypta cukru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1192 kJ / 285 kcal
Białko
6 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcz
23 g
Błonnik
6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy