Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
P/ ralar
- 150 g pão de véspera
Recheio
- 15 g salsa
- 650 g polvo descongelado cortado em pedaços
- 300 g cebola cortada em pedaços
- 100 g água
- 50 g azeite
- 100 g farinha
- 1 gema de ovo
- 1 c. chá de sal
- 1 pitada de pimenta
- 1 pitada de noz-moscada
Massa
- 250 g farinha tipo 65
- 320 g água, mais q.b. p/ pincelar
- 60 g manteiga
- 1 pitada de sal
- 3 ovos batidos p/ panar
- Óleo q.b. p/ fritar
- Wartości odżywcze
- na 1 unidade
- Kalorie
- 849 kJ / 203 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Błonnik
- 1 g
Alternatywne przepisy
Rissóis de camarão
1h 30min
Croquetes
3 Std.
Pastéis de bacalhau
45min
Rissóis de atum
2h
Rissóis de camarão
1h 30min
Minicalzones fritos
1h
Bôla de carne em vinha de alhos
8 Std.
Rissóis de requeijão e noz
35min
Pastéis de massa tenra de alheira
35min
Coxinhas de frango sem massa
1h
Arroz malandro de nabiças com rissóis de berbigão
4 Std.
Mini-rissóis de amêijoa
4 Std.