Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cucumber
- ½ cucumber, peeled, deseeded, cut in pieces
- ½ tsp fine sea salt
Shortcrust Pastry
- 150 g plain flour, plus extra for dusting
- 80 g unsalted butter, cold, diced
- 50 g water, ice cold
- 1 pinch fine sea salt
- 1 tsp cracked black pepper
Tzatziki and Assembly
- 1 - 2 garlic cloves, to taste
- 2 sprigs fresh mint, leaves only
- 300 g Greek yoghurt
- 50 g feta cheese, diced
- 1 Tbsp extra virgin olive oil
- 1 tsp lemon juice, plus extra as desired
- fine sea salt, to taste
- ground black pepper, to taste
- 50 g houmous (see tip)
- ½ cucumber, halved lengthways, then thinly sliced
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 1341 kJ / 322 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 21 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Stuffed Courgettes - Zucchine farcite
1hod.
Baked Pancake with Bacon (Pannukakku)
50 min.
Chocolate Hazelnut Torte with Fresh Berries
45min
Nectarine Tart with Hazelnut Frangipane
50 min.
Floating Islands
40 min
Plum and Blackberry Upside-Down Cake
1hod.
Nectarine Tart with Hazelnut Frangipane
50 min.
Khachapuri
1h 30 min
Greek Bougatsa with Honey and Pistachios
4 godz. 45 min
Plum and Blackberry Upside-Down Cake
1hod.
Maple, Pecan and Banana Bread
1h 30 min
Salted Caramel Basque Cheesecake
13 Std. 10 Min