Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 150 - 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego 1 cm kostkę
- 25 g oleju rzepakowego
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania klusek
- 1000 g ziemniaków, mączystych, surowych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- woda, ilość do gotowania klusek
- 30 g mąki pszennej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2655.8 kJ / 634.3 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 71.7 g
- Tłuszcz
- 35.3 g
- Błonnik
- 6.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czorne kluski
3sa 30 dk
Spaetzli - szwajcarskie kluski kładzione
1 Std.
Ciastka Amerykany
1 godz. 30 min
Lane kluski
25 Min
Flaczki wołowe
2h 35min
Kujawska zupa z brukwi
1 godz. 30 min
Hałuski z potrawką z jagnięciny
1 godz. 50 min
Kiełbasa słoikowa
26 Std. 30 Min
Gulasz z żołądków drobiowych
1h 40min
Kluski kładzione
15min
Paprykarz à la szczeciński
45 Min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 Std. 50 Min