![Kluski scykane (hałuski) Kluski scykane (hałuski)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D6752566-55D2-4083-908D-F5BD25858B56/Derivates/a46a9b5d-28c7-4b82-85b3-1f8f6148d6f9.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 150 - 180 g chudego boczku wędzonego, pokrojonego 1 cm kostkę
- 25 g oleju rzepakowego
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania klusek
- 1000 g ziemniaków, mączystych, surowych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- woda, ilość do gotowania klusek
- 30 g mąki pszennej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2655.8 kJ / 634.3 kcal
- Białko
- 13.1 g
- Węglowodany
- 71.7 g
- Tłuszcz
- 35.3 g
- Błonnik
- 6.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciastka Amerykany
1 Std. 30 Min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 Min
Kiełbasa słoikowa
26h 30min
Portugalski placek - Folar
8 Std. 40 Min
Kluski francuskie z Varomy
20 Min
Spaetzli - szwajcarskie kluski kładzione
1 Std.
Paprykarz à la szczeciński
45 Min
Kluski kładzione
15min
Czorne kluski
3 Std. 30 Min
Lane kluski
25min
Skubaniec z owocami
3h 40 min
Pyry z gzikiem
1 Std.