Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biscuit alle nocciole
- 80 g di burro fuso
- 90 g di farina tipo 00 + q.b.
- 100 g di nocciole spellate
- 4 uova (da 60 g)
- 1 cucchiaino di estratto di vaniglia naturale
- 100 g di zucchero
- 1 cucchiaino di lievito in polvere per dolci
- 1 pizzico di sale
Pere caramellate
- 30 g di burro
- 50 g di zucchero
- 20 g di succo di limone, spremuto fresco
- 180 g di pere, tipo Williams, pelate e a cubetti (1 cm circa)
Crema alla ricotta
- 100 g di zucchero
- ½ stecca di vaniglia, i semini estratti
- 400 g di panna (min. 30% di grassi) fredda
- 350 g di ricotta di pecora, scolata dal siero
Terminare la preparazione
- zucchero a velo, a piacere
- granella di nocciole, a piacere
- fettine di pera tipo Williams
- Wartości odżywcze
- na 1 fetta
- Kalorie
- 2226 kJ / 532 kcal
- Białko
- 9.9 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 37.4 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pastiera napoletana
15sa
Torta cappuccino
2h
Crostata limone e arancio al cioccolato bianco di Luca Montersino
55 Min
Pastiera cioccolato e Rum con coulis di fragole
3 Std. 30 Min
Migliaccio
1 Std. 30 Min
Cheescake al caco mela
8 godz.
Torta foresta nera
3h
Cheesecake ricotta e pere
4 godz. 35 min
Torta caprese di Luca Montersino
1 Std. 25 Min
Torta Babà napoletana
8 godz.
Torta caprese
1 Std. 25 Min
Torta caprese bianca al limoncello
1h 5min