Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 stalk fresh lemon grass, white part only, cut in pieces
- 1 onion, halved
- 4 garlic cloves
- 8 macadamia nuts
- 1 tsp curry powder
- 5 cm fresh root ginger, peeled
- 1 tsp ground turmeric
- 1 tsp ground cumin
- 2 sprigs fresh coriander, plus extra for garnish
- 1 tsp shrimp paste
- 450 g coconut milk
- 20 g butter
- 150 g water
- 2 tsp chicken stock paste (see Tips)
- 8 fresh makrut lime leaves, bruised
- 1 tsp fish sauce
- 2 tsp lime juice
- ¼ tsp fine sea salt, to taste
- 200 g dried rice noodles (approx. 3 mm wide)
- boiling water
- 200 g chicken thighs, boneless and skinless, cut in cubes (2 cm)
- 300 g prawns, raw, peeled, deveined
- 180 g pak choi, cut in pieces
- bird's eye chillies, fresh, to taste, for garnishing
- 100 g fresh bean sprouts, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2156 kJ / 513 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Błonnik
- 5.3 g
Alternatywne przepisy
Prawn Curry
30 min
Beef Korma
2h 25min
Tom Yum with Prawns
25 min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1h 15min
Indochine Chicken Salad
1 godz. 20 min
Beef Rendang
2h 30min
Jungli Laal Maas
5h
Seafood Laksa
25 min
Green Curry Chicken
55 min
Kofta Curry
1 godz. 10 min
Prawn Bhuna
30 min
Keralan Fish Curry
30 min