
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
- 200 g herbatników
- 90 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
Pierwsza warstwa
- 300 g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
-
50
g skrobi kukurydzianej
lub 50 g skrobi ziemniaczanej - 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Druga warstwa
- 300 g śmietany, 36% tłuszczu
- 250 g serka kremowego np. Philadelphia®, podzielonego na kawałki
- 100 g miodu płynnego
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- woda ilość do namoczenia żelatyny
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego ilość do dekoracji
- 8 - 10 orzechów włoskich, łuskanych, połówek ilość do dekoracji
- 1 - 2 laski cynamonu do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 471.5 kcal / 1974.1 kJ
- Białko
- 9.2 g
- Tłuszcz
- 32.6 g
- Węglowodany
- 36.7 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik crème brûlée
10 godz. 15 min
Sernik jogurtowy
8 godz.
Sernik truskawkowy na zimno
8 godz. 30 min
Sernik tiramisu
12 godz. 15 min
Czekoladowe ciasto lodowe z mascarpone i orzechami laskowymi
3 godz. 15 min
Budyniowe ciasto na zimno z herbatnikami i czekoladową śmietaną
4 godz. 30 min
Ciasto na zimno z białą czekoladą
9 godz. 5 min
Ciasto z trzech rodzajów czekolady
3 godz.
Sernik z ricotty z jabłkami
6 godz.
Sernik jogurtowy z brzoskwiniami
15 godz.
Limonkowe ciasto na zimno
2 godz. 50 min
Sernik z mascarpone na zimno (bez cukru)
4 godz. 30 min