Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 1 egg
- 50 g caster sugar
- 120 g unsalted butter, cut into pieces
- 1 lime, zest only (no white pith)
- 220 g plain flour
Lime curd
- 120 g caster sugar
- 3 fresh limes, juice only (approx. 60 g)
- 1 tsp cornflour
- 60 g unsalted butter, cut into pieces
- 3 egg yolks
Meringue
- 2 egg whites, room temperature
- ¼ tsp cream of tartar
- ½ tsp vanilla bean paste
- 100 g icing sugar (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1198.9 kJ / 285.5 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 36.3 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 22.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Classic lemon tart
3 Std. 10 Min
Lemon meringue pie
3h
Sweet shortcrust pastry
1 Std. 50 Min
Chocolate ganache
20min
Meringues
5h
Banoffee tartlets
1h 45min
Bee sting cake
6h 50min
White chocolate fudge
3 Std. 10 Min
Profiteroles
2 Std.
Quiche Lorraine
45min
Lemon tart
2 Std. 15 Min
Gluten free choux puffs with Swiss meringue
1h 20min