Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 1 egg
- 50 g caster sugar
- 120 g unsalted butter, cut into pieces
- 1 lime, zest only (no white pith)
- 220 g plain flour
Lime curd
- 120 g caster sugar
- 3 fresh limes, juice only (approx. 60 g)
- 1 tsp cornflour
- 60 g unsalted butter, cut into pieces
- 3 egg yolks
Meringue
- 2 egg whites, room temperature
- ¼ tsp cream of tartar
- ½ tsp vanilla bean paste
- 100 g icing sugar (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1198.9 kJ / 285.5 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 36.3 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 22.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pumpkin and blue cheese arancini with smoky yoghurt dressing
1 godz.
Banoffee tartlets
1h 45min
Vanilla bean marshmallows
2h 15min
Lemon meringue pie
3h
Profiteroles
2 godz.
Sweet shortcrust pastry
1h 50min
Moscato panna cotta with pistachios
6h 25 min
Crème brûlée
7 godz.
Lemon or lime butter
15min
Prawn spring rolls with sweet and sour sauce
1 godz. 20 min
Pavlova
6h
Buttermilk scones
35min