Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roggensauerteig
- 340 g Wasser
- 20 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 260 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
Hauptteig
- Öl zum Einfetten
- 70 g Wasser, kalt, und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 300 g Roggenmehl Type 1150 oder 960 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 2 ½ TL Salz (ca. 15 g)
- 2 ½ TL rustikales Brotgewürz (siehe Tipp)
- 25 g Schmalz (oder Grammel- bzw. Griebenschmalz)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 8712 kJ / 2212 kcal
- Białko
- 43 g
- Węglowodany
- 387 g
- Tłuszcz
- 32 g
- Błonnik
- 40.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kommissbrot
15h 30min
Zwirbel-Graubrot
16hod.
Waldstauden-Roggenbrot
23 godz. 30 min
Wachauer Laberl
15u. 20min
Mediterranes Kräuter-Topfen-Brot
16 Std. 40 Min
Sauerteigpulver
24h 10 min
Kosaken-Doppelbrot
14 Std. 30 Min
Gewürzbrot
16 Std. 30 Min
Roggensauerteig
96h 20min
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14 Std. 30 Min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16u. 45min
Buttermilchbrot
18h