![Roggen-Schmalz-Brot Roggen-Schmalz-Brot](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/e9073a69-1c52-427d-857e-60fc1dc29d0f/Derivates/f5a43321-3b35-47ce-aa78-6f3367c442d7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roggensauerteig
- 340 g Wasser
- 20 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 260 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
Hauptteig
- Öl zum Einfetten
- 70 g Wasser, kalt, und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 300 g Roggenmehl Type 1150 oder 960 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 2 ½ TL Salz (ca. 15 g)
- 2 ½ TL rustikales Brotgewürz (siehe Tipp)
- 25 g Schmalz (oder Grammel- bzw. Griebenschmalz)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 8712 kJ / 2212 kcal
- Białko
- 43 g
- Węglowodany
- 387 g
- Tłuszcz
- 32 g
- Błonnik
- 40.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bauernbrot
16h 15 min
Roggensauerteig
96h 20min
Oberländer
14 godz. 30 min
Mediterranes Kräuter-Topfen-Brot
16h 40min
Kommissbrot
15h 30min
Roggenmischbrot ohne Hefe
16 godz. 45 min
Zwirbel-Graubrot
16h
Kräuter-Roggen-Mischbrot
14 godz. 30 min
Kosaken-Doppelbrot
14 godz. 30 min
Wachauer Laberl
15h 20min
Buttermilchbrot
18 godz.
Gewürzbrot
16 godz. 30 min