![Powidła śliwkowe Powidła śliwkowe](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0F98CCED-9DCE-4F26-9E46-16298FBB689C/Derivates/00968287-C70A-4EAC-953C-47F3A48D0495.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1500 g śliwek węgierek, dojrzałych, wypestkowanych
- 150 g cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 177 kJ / 42 kcal
- Białko
- 0.4 g
- Węglowodany
- 11 g
- Tłuszcz
- 0.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 0.1 mg
Alternatywne przepisy
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Dżem malinowy
40 min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min
Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa
1 godz. 25 min
Dżem mirabelkowy z wanilią
35 Min
Konfitura jabłkowo-jeżynowa
1 godz. 30 min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 min
Dżem śliwkowo-jabłkowy
40 min
Marmolada śliwkowo-borówkowa z pomidorem
25 min
Dżem brzoskwiniowy z syropem z kwiatów czarnego bzu
25 min
Dżem z czarnej porzeczki
35 Min
Powidła wiśniowe
1 godz. 55 min