Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masa para tamal
- 400 g de harina de maíz para tamales (p. ej, Maseca® para tamales)
- 180 g de manteca de cerdo
- 1 ½ cdita de polvo para hornear
- 1 cda de sal fina, o al gusto
- 520 g de agua, tibia
Relleno de carne
- 2 dientes de ajo, pelados
- 50 g de cebolla, en trozos
- 1 cdita de concentrado de caldo de res
- 20 g de chile pasilla, sin tallo ni semillas
- 160 g de jitomate saladet, en cuartos
- ¼ cdita de sal fina, o al gusto
- ½ cdita de pimienta negra molida
- 450 g de agua
- 650 g de falda de res, en trozos de 5 cm
Tamales
- 30 - 32 hojas de maíz para tamal chicas, remojadas en agua y escurridas
- 1500 g de agua
- Wartości odżywcze
- na 1 porciones
- Kalorie
- 542 kJ / 129 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 30 g
Alternatywne przepisy
Tamales rancheros
2 godz.
Pozole Rojo
1 godz. 30 min
Conchas Gourmet
3ωρ. 15 λεπτ.
Tamales Verdes
2 godz. 30 min
Gordita de chicharrón
30min
Tamales dulces de pasas
2 godz.
Tamales norteños
2 godz.
Tamales de dulce de leche y cacahuate
2 godz.
Tamales de elote con rajas
4 Std. 45 Min
Tortas ahogadas
2h 40min
Tamales oaxaqueños
2 godz.
Tamales de pollo y salsa verde
2 godz.