Urządzenia i Akcesoria
Gęś faszerowana
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 4 godz. 50 min
8 porcji
Składniki
Farsz mięsno-jabłkowy
-
125 g orzechów laskowych
-
400 g kiełbasy (np. białej), pokrojonej na kawałki
-
80 - 100 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g oliwy z oliwek
-
masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
-
350 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
120 g bułki tartej
-
3 łyżeczki szałwii, suszonej, otartej8 liści szałwii, świeżych
-
3 łyżeczki tymianku, suszonego8 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
-
1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżeczki soli
-
120 g cydru
-
50 g wody
Gęś
-
1 gęś, (3,5-4 kg), bez szyi i podrobów, mrożona, uprzednio rozmrożona1 gęś (3,5-4 kg), bez szyi i podrobów, świeża
-
1 szczypta soli
-
zimna woda do namoczenia gęsi
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżka rozmarynu, suszonego
-
1 łyżka tymianku, suszonego
-
1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
39.5 g
Kalorie
4369.1 kJ /
1043.6 kcal
Tłuszcz
90.6 g
Błonnik
3.4 g
Węglowodany
23 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Czekoladowe jajka z migdałami
3 godz. 15 min
Halloweenowe kapelusze czarownic
4 godz. 45 min
Krokiety z kaszanki z sosem śliwkowym
1 godz. 20 min
Grillowane podudzia z kurczaka w glazurze z whisky
50 min
Wielkanocny pasztet z królika
3 godz.
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 godz. 35 min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min
Zupa rybna z pulpecikami
1 godz. 50 min
Karp w migdałowej panierce
1 godz. 40 min
Perliczki pieczone z jałowcem
2 godz.
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie BBQ
2 godz. 30 min