![Goxua (País Vasco) Goxua (País Vasco)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c90e1b4c-2f59-4eb8-9731-0a2aa21dad02/Derivates/1152ade1-adc7-486c-a46f-bc9d8b9a036e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g de azúcar glas
- 1 cucharada de queso mascarpone (opcjonalnie)
- 700 g de nata (35% de grasa)
- 300 g de leche
- 3 huevos
-
50
g de harina de repostería
lub 50 g de maicena - 1 cucharadita de azúcar vainillado
- 70 g de azúcar
Salsa de caramelo
- 250 g de azúcar
- 1 cucharadita de zumo de limón
- 30 g de mantequilla muy fría (en un solo trozo)
- 250 g de nata (35% de grasa)
- 30 g de agua
- 1 cucharada de vinagre
Montaje
- 16 sobaos pequeños (aprox. 320 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 ración
- Kalorie
- 3650 kJ / 873 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 80.4 g
- Tłuszcz
- 56.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 32.9 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 175.2 mg
Alternatywne przepisy
Bollos de mantequilla de Bilbao
5h
Costrada de Aoiz (Navarra)
2 Std.
Las croquetas del Echaurren (Francis Paniego)
12 godz. 50 min
Croquetas de cecina y queso de cabra
9h 20min
Mini quesadas con toffelate nevado
2h 10 min
Pimientos riojanos rellenos de gulas con salsa de tinta
30 min
Quesada pasiega
45min
Vasitos de tarta de sidra
3 Std.
Frixuelos de Cangas del Narcea
40 min
Torrijas con crema pastelera tostada
40 min
Arroz con leche al estilo asturiano
1hod.
Tarta de queso estilo "La Viña"
2 Std.