Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 250 g Milch
- 1 Würfel Hefe (40 g)
- 70 g Zucker
- 500 g Mehl und etwas mehr zum Bestäuben und Bearbeiten
- 1 Prise Salz
- 4 Eigelb (Kl. M)
- 2 Eier (Kl. M)
- 80 g Butter, weich, in Stücken
Belag
- 120 g Butter, weich, in Stücken
- 120 g Zucker
- 50 g Honig, flüssig
- 75 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
- 250 g Mandeln, gehobelt
Füllung und Fertigstellung
- 750 g Milch
- 75 g Vanillepuddingpulver
- 1 Vanilleschote, nur das Mark
- 225 g Zucker
- 750 g Aprikosen
- 100 g Aprikosenkonfitüre
- 3 EL Zitronensaft
- 100 g Wasser
- 6 Blätter Gelatine, weiß
- Wasser, kalt, zum Einweichen
- 750 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2352 kJ / 561 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 31 g
Alternatywne przepisy
Mohn-Brombeer-Kuchen mit Streuseln
5h
Bienenstich
5 Std. 30 Min
Früchtekuchen-Torte
7h
Schwarzwälder Kirschtorte
3 Std.
Donauwellen
2 Std. 30 Min
Schwarzwälder Kirschtorte
3 Std.
Erdbeersahnetorte
6h 30min
Mandarinenkuchen vom Blech
1 Std. 30 Min
Mascarpone-Apfel-Torte
6h
Bienenstich
3 Std.
Birnen-Schmand-Torte
2h
Butter-Apfel-Kuchen
3 Std.