Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dough
- 150 g water
- 90 g olive oil
- ½ tsp salt
- 350 g plain flour, plus extra for dusting
Filling
- 400 g fresh spinach leaves (see Tips)
- 350 g brown onion, cut into quarters
- 2 tsp salt
- 1 tsp sumac
- 100 g lemon juice
Assembly
- plain flour, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 297.7 kJ / 70.9 kcal
- Białko
- 1.7 g
- Węglowodany
- 8.6 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 177.6 mg
Alternatywne przepisy
Mouhallabieh (milk pudding)
4h 30min
Lamb sfiha
1 godz. 20 min
Fatayer with cheese and mint
2h 15min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Semolina cake (namoura)
1 Std. 50 Min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Milk pudding (mouhallabieh)
15 Min
Tahini dip (tarator)
5min
Spinach turnovers (fatayer)
1h 25min
Tsoureki (Greek Easter bread)
2 godz. 20 min
Tarator (tahini dip)
5min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 godz. 30 min