Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 175 g Butter, kalt, in Stücken
- 140 g Zucker
- 1 EL Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 Prise Salz
- 375 g Mehl und etwas mehr zum Bestreuen
- 1 TL Weinstein-Backpulver
- 3 Eigelb
- 30 g Wasser, eiskalt
Vanillecreme
- 500 g Milch
- 2 Pck. Vanillepuddingpulver
- 50 g Zucker
- 1 Prise Salz
Gefüllte Äpfel
- 50 g Mandeln
- 100 g getrocknete Aprikosen, entsteint
- 200 g Marzipan-Rohmasse, in Stücken
- 7 Äpfel, säuerlich (à ca. 150 g), z.B. Elstar
- 1 Zitrone, Bio, davon 2 Streifen Schale dünn abgeschält (à 1 x 4 cm), Saft ausgepresst
Schmandcreme und Fertigstellung
- 100 g Zucker
- 250 g Magerquark
- 750 g Schmand
-
3
EL Mandellikör
lub 3 EL Orangensaft - 100 g Aprikosenkonfitüre
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1642 kJ / 392 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 44 g
- Tłuszcz
- 19 g
Alternatywne przepisy
Rhabarber-Streuselkuchen
2 Std.
Stachelbeer-Schmand-Kuchen
1hod. 40min
Schwedische Mandeltorte mit Vanillecreme
4u.
Apfel-Wein-Tarte
3hod.
Apfeltorte mit Florentiner-Deckel
4u.
Pflaumenkuchen mit Zimt-Streusel
2 Std. 30 Min
Tortenboden
45 Min
Mohn-Apfel-Käsekuchen
1hod. 40min
Pflaumen-Streusel-Käsekuchen
4h 10min
Gedeckter Apfelkuchen
8 godz.
Himmelstorte
1hod. 40min
Butter-Apfel-Kuchen
3hod.