Wersje kompatybilne
Falafel in Square Flatbread (R’gaif Bread) with Tahini Sauce
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tahini Sauce
- 2 garlic cloves
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 150 g tahini
- 130 g water
- 1 Tbsp lemon juice
- ¾ - 1 tsp fine sea salt, to taste
- ½ - ¾ tsp ground cumin, to taste
R’gaif Bread
- 180 g water
-
20
g fresh yeast, crumbled
lub 1 heaped tsp dried instant yeast (10 g) - 260 g strong white bread flour, plus extra for dusting
- ½ tsp fine sea salt
- oil, for greasing
Falafel
- 4 spring onions, cut in pieces
- 4 garlic cloves
- 5 grams fresh parsley
- 4 sprigs fresh mint, leaves only
- ½ fresh red chilli, deseeded
- 1 tsp baking powder
- 720 g tinned chickpeas, drained
- 1 tsp fine sea salt
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
Finalising R’gaif Bread and Falafel
- 400 g strong white bread flour, plus extra for dusting
- oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 53679 kJ / 1282 kcal
- Białko
- 42 g
- Węglowodany
- 177 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Błonnik
- 18 g
Alternatywne przepisy
Flatbread (Manakish) with Za'atar
1h 40min
Chickpea Flatbread and Curried Vegetable Dip
50min
Quick Falafel
30 min
Falafel
24h
Boston Baked Beans
20 min
Gazpacho; Patatas Bravas with Aioli; Churros with Chocolate Coconut Ganache
2h 20min
Fresh Pasta Dough
1h
Tortilla with Spanish Salsa
1h 10min
Beef Koftas with Saffron Yoghurt
1 Std. 20 Min
Rye Flatbreads
2 Std. 10 Min
Naan Bread with Onion and Cumin
2h
Lamb Koftas
1h 30min