Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 120 g unsalted butter, diced (1 cm) then frozen for 30 minutes
- 180 g plain flour, plus extra for dusting
- 40 g icing sugar
- 1 pinch fine sea salt
- 1 egg yolk, from medium egg
- 3 tsp water
Pears
- 500 g water
- 3 pears (e.g. Conference or Comice) peeled, halved, cored (approx. 320 g)
Frangipane Filling
- 1 lemon, thin peelings of skin only
- 120 g caster sugar
- 120 g unsalted butter, soft
- 2 medium eggs
- 120 g ground almonds
- 15 g plain flour
- 1 Tbsp apricot jam, melted, for glazing
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 2249 kJ / 538 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 35.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Plum and Blackberry Upside-Down Cake
1h
Rhubarb, Orange and Almond Cake
1h 30min
Profiteroles
2 Std. 15 Min
Apple tart
1h
Pear Frangipane
1h 30min
Crème Anglaise (Vanilla Sauce)
10 Min
Pear, Chocolate and Hazelnut Cake
1 Std. 20 Min
Normandy Apple Flan
1h 25min
Plum and Almond Traybake
1h 5min
Panna Cotta with Caramelised Mango - Panna cotta con mango caramellato
6 Std. 30 Min
Profiteroles
2 Std. 15 Min
Crème Pâtissière
15 Min