Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Batbout dough
- 320 g water
- 2 Tbsp sugar
-
20
g fresh yeast
lub 1 heaped tsp dried yeast (8 g) - 10 g olive oil, plus extra for greasing
- 250 g plain flour
- 80 g wholemeal flour
- 240 g semolina, durum wheat
- 1 ½ tsp fine sea salt
Lamb meatballs
- olive oil, for greasing and frying
- 4 garlic cloves
- 5 - 6 sprigs fresh mint, leaves only, to taste
- 600 g lamb meat for stewing, boneless, cut in cubes (2 cm)
- 2 ½ tsp hot paprika
- 2 tsp ground cumin
- 1 ½ tsp fine sea salt
- 1 tsp cayenne pepper
- ¼ tsp ground black pepper
- 6 - 7 sprigs fresh parsley, leaves only, to taste
- 600 g tinned chopped tomatoes
- 200 g water
- 20 g sunflower oil
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 4263 kJ / 1018 kcal
- Białko
- 46 g
- Węglowodany
- 111 g
- Tłuszcz
- 41 g
- Błonnik
- 11 g
Alternatywne przepisy
Pilau Rice
30min
Potato, Tomato and Kofta Gratin with Pepper Sauce
1h 35 min
Piri Piri Chicken with Pickled Curry Beans
3 Std.
Chicken Akhni
1 Std. 30 Min
Chicken Pastilla
1 Std. 25 Min
Moroccan Chicken and Couscous
45min
Middle eastern stuffed chicken
2 Std. 25 Min
Pilau Rice
40min
Couscous with Chicken and Lamb
1 Std. 10 Min
Sfenj - Moroccan Doughnuts
2h 45min
Chicken Tikka
4 Std. 10 Min
Naan Bread with Onion and Cumin
2h