Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g carrot
Shao mai dough
- 50 g water
- 180 g plain flour
- 1 eggs
Filling
- 300 g pork belly, cut into pieces (3 cm)
- 15 - 20 g fresh mushrooms (e.g. shiitake, button)
- 5 - 10 g piece fresh ginger, peeled, cut into thin slices (opcjonalnie)
- 270 g raw prawns, peeled and deveined
- 1 tbsp sugar
- 2 tbsp sesame oil (30 g, see Tips)
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground white pepper
- 1 tsp cornflour
- oil, for greasing
- plain flour, for dusting
- 500 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 240 kJ / 57 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Błonnik
- 0.2 g
Alternatywne przepisy
Prawn wontons
2h
Pork ribs with black bean sauce
2h
Sous vide kangaroo with rosemary (TM5)
1h 15min
Hong Kong-style roast pork belly
10 Std.
Hong shao rou (braised pork belly)
1h 15min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1h
Char siu bao pork buns
6h 35min
Pork belly with noodles and chilli miso sauce (TM5)
4 Std. 20 Min
Crispy rice paper rolls
40min
Steamed pork buns (baozi)
2 Std. 30 Min
Cha gio (spring rolls)
55min
Wonton soup
1h