Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g carrot
Shao mai dough
- 50 g water
- 180 g plain flour
- 1 eggs
Filling
- 300 g pork belly, cut into pieces (3 cm)
- 15 - 20 g fresh mushrooms (e.g. shiitake, button)
- 5 - 10 g piece fresh ginger, peeled, cut into thin slices (opcjonalnie)
- 270 g raw prawns, peeled and deveined
- 1 tbsp sugar
- 2 tbsp sesame oil (30 g, see Tips)
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground white pepper
- 1 tsp cornflour
- oil, for greasing
- plain flour, for dusting
- 500 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 240 kJ / 57 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Błonnik
- 0.2 g
Alternatywne przepisy
Wonton soup
1h
Wonton wrappers
55 min
Damper with golden syrup butter
40 Min
Choux pastry
2 godz.
Paris Brest
6h 40min
Lime meringue tartlets
2 godz. 40 min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1h
Dan dan mian (dandan noodles)
1 Std. 10 Min
Pork and coriander steamed dumplings (shumai)
1h
Hot and sour pineapple pork with turmeric rice
55 min
Banh bao (steamed pork buns)
2 Std. 45 Min
Cha gio (spring rolls)
55 min