Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tbsp olive oil
- 200 g brown onion, cut into quarters
- 200 g carrots, cut into quarters
- 10 sprigs fresh coriander, leaves, stems and roots, cut into thirds (see Tips)
- 1 tsp ginger paste (see Tips)
- 1 tsp garlic paste (see Tips)
- 1 - 3 tsp Madras curry powder (see Tips)
- 2 - 3 fresh long green chillies, trimmed and cut into halves
- 12 fresh curry leaves
- 1 tbsp ghee (see Tips)
- ½ tsp black mustard seeds
- 1 fresh tomato (approx. 120 g), cut into quarters
- ½ tsp ground turmeric
- 1000 g water
- 1 ½ tsp Chicken stock paste (see Tips)
- 1 dried bay leaf
- salt, to taste
- ground black pepper, to taste
- 200 g basmati rice
- 250 g skinless chicken breast fillets, cut into cubes (1 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1192.8 kJ / 284 kcal
- Białko
- 18.2 g
- Węglowodany
- 25.9 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 398.3 mg
Alternatywne przepisy
Lemon rasam
40 min
Vada
2 Std. 35 Min
Madras curry powder
15 Min
Beef madras
1 godz. 30 min
Avial (vegetables in yoghurt)
30 min
Biryani
1h 25min
Pepper rasam
15 Min
Everyday Indian curry paste
30 min
Chicken 65 and green chutney
1h 5min
Potato karakari
50 Min
Savoury semolina
15 Min
Bhuna gosht
1h 20 min