Urządzenia i Akcesoria
Sos bordoski (sos bordelaise)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji
Składniki
-
5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
350 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
50 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
45 g mąki pszennej
-
280 g wody
-
2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
4 gałązki bazylii, świeżej
-
4 gałązki tymianku, świeżego
-
2 liście laurowe, suszone
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
½ łyżeczki soli
-
450 g czerwonego wina Bordeaux
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
374.2 mg
Białko
2.8 g
Kalorie
1091.6 kJ /
260.9 kcal
Tłuszcz
13.8 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Węglowodany
19.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KLASYCZNE SOSY
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Oliwa cytrynowo-rozmarynowa
2h 20min
Roladki po prowansalsku (Alouettes)
1h 30min
Dressing czosnkowy z serkiem ricotta
10min
Sos myśliwski (sos chasseur)
50min
Sos serowy roquefort
20min
Sos słodko-kwaśny z papryką
50min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Sos serowy Mornay
10min
Sos miodowo-musztardowy
10min
Klopsy z seitana z sosem kaparowym
1h 30min
Sos salvitxada
1h 25min
Kluski francuskie z Varomy
20min