Urządzenia i Akcesoria
Sos bordoski (sos bordelaise)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji
Składniki
-
5 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
350 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
50 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
45 g mąki pszennej
-
280 g wody
-
2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
4 gałązki bazylii, świeżej
-
4 gałązki tymianku, świeżego
-
2 liście laurowe, suszone
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
½ łyżeczki soli
-
450 g czerwonego wina Bordeaux
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
374.2 mg
Białko
2.8 g
Kalorie
1091.6 kJ /
260.9 kcal
Tłuszcz
13.8 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Węglowodany
19.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KLASYCZNE SOSY
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos salvitxada
1 godz. 25 min
Majonez curry
10 min
Dressing czosnkowy z serkiem ricotta
10 min
Dressing orientalny
10 min
Sos myśliwski (sos chasseur)
50 min
Sos serowy roquefort
20 min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 min
Marynata winna
15 min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min
Sos romesco
1 godz. 25 min
Kremowy dressing francuski
10 min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 godz. 35 min