Sos bordoski (sos bordelaise)

Sos bordoski (sos bordelaise)

3.4 8 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji

Składniki

  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 - 6 gałązek
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    350 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    50 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • mąki pszennej
    45 g
  • wody
    280 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone
  • bazylii, świeżej
    4 gałązki
  • tymianku, świeżego
    4 gałązki
  • liście laurowe, suszone
    2
  • ziaren pieprzu czarnego
    10
  • soli
    ½ łyżeczki
  • czerwonego wina Bordeaux
    450 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 260.9 kcal / 1091.6 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 13.8 g
Węglowodany 19.3 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 8.6 g
Sód 374.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...