Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lievitino
- 100 g latte
- 15 g di lievito di birra fresco
- 100 g di farina tipo 00
Impasto
- 400 g di farina tipo 00 + q.b. per infarinare
- 150 g di farina tipo 0
- 50 g di latte
- 100 g di zucchero
- 50 g di burro morbido
- 1 uovo
- 1 tuorlo
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza grattugiata
- 1 pizzico di sale
Ripieno
- 100 g di uvetta sultanina
- 100 g di vino bianco passito tipo Zibibbo
- 20 g di pangrattato
- 50 g di burro morbido
- 50 g di zucchero
- 1 arancia, preferibilmente biologica, la scorza (senza la parte bianca)
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 70 g di cioccolato fondente a pezzi
- 50 g di cedro candito a pezzi
- 6 fichi secchi a pezzi
- 100 g di gherigli di noci
- 50 g di nocciole spellate e tostate
- 6 prugne secche denocciolate a pezzi
- 50 g di pinoli
- 1 uovo
- 1 tuorlo
- 50 g di grappa di prugne
- 1 bustina di vaniglia in polvere
Terminare la preparazione
- 1 tuorlo, leggermente sbattuto
- 40 g di zucchero
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 2774 kJ / 663 kcal
- Białko
- 15.4 g
- Węglowodany
- 96 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Błonnik
- 6.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Focaccia dolce
45 min
Biscotti di Basilea
1u. 50min
Confettura di uva e fiori di timo
2 godz. 40 min
Torta frangipane
1h 25 min
Fritole veneziane
2 godz. 40 min
Zelten
2 godz. 55 min
Pinza triestina
6h
Strudel di ricotta e pane
2h 30 min
Millefoglie pepe e origano
4 Std. 30 Min
Treccia molisana pasquale
4 Std. 30 Min
Focaccia dolce veneta (Fugassa)
7h
Biscotti zaeti
55 min