Zupa krem z borowików
TM5 TM6

Zupa krem z borowików

4.6 (386 ocen)

Składniki

Groszek ptysiowy

  • 60 g wody
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka

Krem z borowików

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • 250 g borowików, świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 180 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1733 kJ / 414 kcal
Białko
9.4 g
Węglowodany
30.9 g
Tłuszcz
28.2 g
Błonnik
3.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy