
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Groszek ptysiowy
- 60 g wody
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 80 g mąki pszennej
- 2 jajka
Krem z borowików
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 25 g masła
-
250
g borowików, świeżych pokrojonych na kawałki
lub 250 borowików, mrożonych uprzednio rozmrożonych, pokrojonych na kawałki - 1000 g wody
- 180 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l) - ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 414 kcal / 1733 kJ
- Białko
- 9.4 g
- Tłuszcz
- 28.2 g
- Węglowodany
- 30.9 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krem z suszonych grzybów
55 min
Kremowy serek z jogurtu marynowany w oliwie
12 godz. 15 min
Zupa grzybowa z białą fasolą
35 min
Zupa krem z cukinii
25 min
Zupa krem szparagowo-ziemniaczana z szaszłykami z krewetek
35 min
Zupa krem czosnkowo-serowa
40 min
Zupa krem z zielonych szparagów
30 min
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
2 godz. 40 min
Zupa krem z kurek
40 min
Śródziemnomorskie masło
10 min
Zupa krem z pieczarek
20 min
Zupa krem z pomidorów
30 min