
Wersje kompatybilne
Chia and quinoa tortillas with a trio of dips
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chia and quinoa tortilla chips
- 50 g quinoa
- 50 g chia seeds white or black
- 50 g cornmeal, coarse
- 2 tbsp sesame seeds
- 2 pinches fine salt to taste
- 2 tsp lime juice (approx. ½ lime)
- 60 g water
Sun-dried tomato, chilli and cashew dip
- 1 red chilli deseeded if preferred
- 1 garlic clove
- 30 g Parmesan cheese cut into cubes (3 cm)
- 5 sprigs fresh coriander leaves only
- 120 g raw cashew nuts
- 1 red pepper deseeded and cut into quarters
- 1 tbsp lemon juice
- 100 g sun-dried tomatoes drained
- 30 g extra virgin olive oil
Pumpkin dip
- 500 g pumpkin flesh only, cut into pieces (4 cm)
- 1 tsp extra virgin olive oil plus extra for drizzling
- 100 g pine nuts toasted
- 2 tbsp goat's cheese
- 2 sprigs fresh basil leaves only
- 1 tsp ground cumin
- 1 pinch fine salt
- 1 pinch black pepper, freshly ground
Artichoke dip
- extra virgin olive oil for greasing
- 60 g Parmesan cheese cut into cubes (3 cm)
- ¼ onion cut into halves
- 250 g marinated artichoke hearts drained
- 135 g mayonnaise
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 570 kcal / 2395 kJ
- Białko
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 44.4 g
- Węglowodany
- 22.5 g
- Błonnik
- 11.2 g