Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorbereitung
- 450 g Zucker
- 350 g Walnüsse, halbiert
Kuchenboden
- 5 Eier, getrennt
- 1 Prise Salz
- 250 g Butter, weich, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 1 TL Vanillezucker
- 1 EL Kakaopulver, ungesüßt
- 100 g Weizenmehl, glatt
- 1 TL Backpulver
Rum-Nuss-Füllung
- 150 g Rum
Schokocreme-Füllung
- 4 Eier
- 4 EL Kakaopulver, ungesüßt
Glasur und Fertigstellung
- 2 EL Ribiselmarmelade, glatt gerührt
- 250 g Butter, weich, in Stücken
- 200 g dunkle Kuvertüre, in Stücken
- 180 g Schlagobers
- 100 g weiße Kuvertüre, zur Dekoration (opcjonalnie)
- 2 EL Wasser, heiß
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2344 kJ / 560 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 41 g
- Błonnik
- 3.2 g
Alternatywne przepisy
Topfenstrudel
2 Std. 10 Min
Grammelstrudel
1 Std. 45 Min
Kärntner Reindling mit Vanillepudding
2 Std. 45 Min
Mandel-Mohn-Strudel mit Marzipan
2 Std. 45 Min
Aprikosen-Bienenstich
5 Std.
Rumtorte
4 Std.
Grießknöderl mit Nougatfülle
3 Std. 40 Min
Beerenfrucht-Bienenstich
6h 30min
Lebkuchenblätter-Torte
28hod. 30min
Topfenmäuse
1 Std.
Cremeschnitten
4 Std.
Bananenschnitten
3 Std.