Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vanillepudding
- 500 g Milch
- 50 g Feinkristallzucker
- 50 g Maisstärke
- 2 Eier
- ½ Vanilleschote, nur das ausgekratze Vanillemark
- 1 Prise Salz
Lebkuchenblätter
- 100 g Honig, flüssig
- 60 g Butter, in Stücken
- 200 g Vollrohrzucker
- 2 Eier
- 500 g Weizenmehl, universal, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 2 TL Natron
- 1 - 1 ½ TL Lebkuchengewürz, nach Geschmack
Marmeladenfülle
- 200 g Ribiselmarmelade
- 60 - 70 g Wasser, nach Geschmack
- 10 - 20 g Rum, nach Geschmack
Buttercreme
- 200 g Butter, weich, in Stücken
- 80 g Zucker, fein
- 1 EL Rum
Fertigstellung der Torte
- Schokoladenstreusel (siehe Tipp)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2340 kJ / 559 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 80 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 2.2 g
Alternatywne przepisy
Ischler Törtchen
2 Std. 50 Min
Weihnachtliche Opernschnitte
1 Std. 50 Min
Tortentraum Himbeere
5h
Holunder-Joghurtcreme-Torte
7 godz. 15 min
Kloster-Cremetorte
12h
Vanillering
4h
Betrunkener Isidor (Rum-Nuss-Schnitte)
2 Std. 30 Min
Schachbrett-Torte
5 Std. 10 Min
Etagentorte
7h
Joghurt-Erdbeer-Topfentorte
5 Std. 20 Min
Allrounder-Torte
1 Std. 30 Min
Nuss-Schoko-Torte
9h 30min