Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g Butter, kalt, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 250 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen
- 250 g Zucker
- 250 g Haselnüsse
- ½ - 1 TL Zimt, gemahlen, nach Geschmack
- ¼ - ½ TL Nelken, gemahlen, nach Geschmack
- 2 TL Zitronenschale, gerieben
- 1 Ei
- 200 g Ribiselmarmelade
- 1 Eidotter
- 30 g Mandeln, gehobelt
- Staubzucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2200 kJ / 526 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 33 g
- Błonnik
- 3.5 g
Alternatywne przepisy
Linzer Weihnachtstorte
2j
Linzer Torte
1j
Linzer Torte
3sa
Nussschleifen
2j
Zwetschkenfleck
1j 30 menit
Hadntorte mit Grantnmarmelade (Buchweizen-Nusstorte mit Preiselbeeren)
2j 30 menit
Apfelstrudel mit Zimt und Walnüssen
1j 20 menit
Birnen-Mürbeteig-Strudel
3h 15min
Tiroler Kiachl mit Preiselbeerkompott
1j 20 menit
Schokomousse-Biskuitroulade
2j 30 menit
Nussstrudel
2j 30 menit
Biskuitroulade mit Erdbeer-Topfen-Fülle
4h 35min