Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbteig
- 100 g Zucker
- 330 g Weizenmehl, universal
- 130 g Butter, in Stücken
- 15 g Vanillezucker
- 2 Eier
- 1 Prise Salz
- 1 TL Zitronenschale, gerieben
- 1 TL Backpulver
Topfenfülle und Fertigstellung
- 400 g Birnen, geschält, entkernt und geviertelt
- 100 g Wasser
- 160 g Zucker
- 10 g Zitronensaft
- Butter zum Einfetten
- Weizenmehl für die Arbeitsfläche
- 300 g Milch
- 45 g Sonnenblumenöl
- 1 Päckchen Vanillepuddingpulver (für 500 ml Milch)
- 2 Eier
- 500 g Topfen, 20% Fett
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1790 kJ / 428 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 55 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Błonnik
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Pflaumen-Sandkuchen
1 godz. 40 min
Birnenkuchen alla Toscana
3 Std. 20 Min
Birnen-Nuss-Kuchen
1h 45 min
Mohn-Birnen-Kuchen
3h
Apfelschlangerl
2 Std.
Birnen-Schoko-Kuchen
1sa 15 dk
Rhabarber-Käsekuchen
7h 30min
Marillen-Topfentorte mit Streuseln
1 godz. 40 min
Gedeckter Apfelkuchen
1h 30min
Topfengitterkuchen mit Kirschen
1sa 15 dk
Ölkuchen mit Marillen
1sa
Rhabarber-Sahne-Kuchen
4hod. 15min