Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rice
- 2 garlic cloves
- 10 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 50 g ghee
- 300 g basmati rice, rinsed
- 1 tsp cumin seeds
- 2 tsp ground turmeric
- ½ tsp black mustard seeds
- 1 Tbsp curry powder
Vegetables
- 1000 g water
- 150 g waxy potatoes, peeled, diced (2 cm)
- 100 g carrots, sliced (1 cm)
- 150 g frozen green peas
- 75 g cashew nuts
- 50 g sultanas
Sauce
- 100 g plain yoghurt
- 1 tsp garam masala
- ½ tsp fine sea salt
- 1 Tbsp lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1937 kJ / 463 kcal
- Białko
- 11.4 g
- Węglowodany
- 48.8 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
Alternatywne przepisy
Chapatis
1h 30min
Chana Masala
45min
Chick Pea Curry
35min
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25min
Cape Malay Vegetable Curry
35min
Tarka Dal
9 Std. 5 Min
Lentil Curry (Dahl)
30min
Nadan Mutta (Egg Curry)
50min
Paneer Makhani
1h
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50min
Coconut Dhal
20min
Dal Makhani
9 godz. 30 min