Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rice
- 2 garlic cloves
- 10 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 50 g ghee
- 300 g basmati rice, rinsed
- 1 tsp cumin seeds
- 2 tsp ground turmeric
- ½ tsp black mustard seeds
- 1 Tbsp curry powder
Vegetables
- 1000 g water
- 150 g waxy potatoes, peeled, diced (2 cm)
- 100 g carrots, sliced (1 cm)
- 150 g frozen green peas
- 75 g cashew nuts
- 50 g sultanas
Sauce
- 100 g plain yoghurt
- 1 tsp garam masala
- ½ tsp fine sea salt
- 1 Tbsp lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1937 kJ / 463 kcal
- Białko
- 11.4 g
- Węglowodany
- 48.8 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
Alternatywne przepisy
Cape Malay Vegetable Curry
35 Min
Chana Masala
45min
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50min
Lentil Curry (Dahl)
30 Min
Masala Kaddu (Pumpkin Curry)
40min
Tarka Dal
9h 5min
Paneer Makhani
1h
Nadan Mutta (Egg Curry)
50min
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25 Min
Coconut Dhal
20min
Spicy Potatoes
1h
Chick Pea Curry
35 Min