Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 1000 g dzwonek karpia, świeżych
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia karpia
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia karpia
- 900 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 894.5 kJ / 213.7 kcal
- Białko
- 30.5 g
- Węglowodany
- 9.7 g
- Tłuszcz
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 744.2 mg
Alternatywne przepisy
Wielkanocny pasztet z królika
3 Std.
Schab chrzanowy
2h 30min
Warstwowa sałatka śledziowa
2u. 45min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1h 25min
Pulpety z karpia w galarecie
4 Std. 10 Min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16 Std. 15 Min
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30min
Karp w szarym sosie
1 godz. 10 min
Śledzie w kożuchu
1 Std.
Ryba po grecku
45min
Pasztet na Wielkanoc
2 godz. 10 min
Łosoś w galarecie
3h 50min