
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 1000 g dzwonków karpia, świeżych
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia karpia
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia karpia
- 900 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 894.5 kJ / 213.7 kcal
- Białko
- 30.5 g
- Węglowodany
- 9.7 g
- Tłuszcz
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 744.2 mg
Alternatywne przepisy
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25 godz. 15 min
Kutia
24 godz. 50 min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1h
Forszmak klasyczny
1h 35 min
Karp w szarym sosie
1h 10min
Polano bożonarodzeniowe
45min
Rolada z boczku z daktylami na Varomie
2h 30min
Pasztet na Wielkanoc
2h 10min
Korzenny śledź z jabłkiem
2h 30min
Śledzie w kożuchu
1h
Warstwowa sałatka śledziowa
2 godz. 45 min
Schab chrzanowy
2h 30min